Miśka: oblicz sin15 pamietajac ze sin30=1/2 a cos30=√3/2
7 sie 12:36
J:
sin15 = sin(45 − 30) = sin45cos30 − cos45sin30
7 sie 13:06
Benny: lub cos30=1−2sin215
bierzemy tylko wynik dodatni, ponieważ sin15>0
7 sie 13:12
7 sie 13:13
Mariusz: Mamy za mało danych aby użyć sposobu użytkownika J:
Benny twój pomysł się sprawdzi
7 sie 13:15
Benny: No jak już przeliczyłeś to musi
7 sie 13:20
J:
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √6 − √2 | |
.... = |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
...rozwiazanie na jedną linijkę
no chya ,że zakładamy,iż rozwiazujący nie wie , ile wynosi sin45 i cos 45
7 sie 13:22