ciągi
Miśka: Osiem liczb tworzy ciąg arytmetyczny. Suma czwartego i piątego wyrazu wynosi 41 iloczyn zaś
pierwszego i ostatniego wyrazu wynosi 114. Znajdź te liczby.
7 sie 11:58
J:
a1 + 3r + a1 + 4r = 41
a1*(a1 + 7r) = 114
układ równań z dwiema niewiadomymi
7 sie 12:26
Eta:
Szukane liczby :
3,8,13,18,23,28,33,38 lub 38,33,28,23,13,8,3
7 sie 15:27
Eta:
W drugim zapomniałam jeszcze wpisać 18
7 sie 15:35
J:
..trzeba było przyłożyć lustro ..
7 sie 15:42
5-latek: {2a
1= 41−7r
{a
12+7r*a
1= 114
| | 41−7r | | 41−7r | |
( |
| )2+7r* |
| =114 |
| | 2 | | 2 | |
| | 41−7r | | 287r−49r2 | |
( |
| )2+ |
| =114 |
| | 2 | | 2 | |
| 1681−574r+49r2 | | 287r−49r2 | |
| + |
| =114 |
| 4 | | 2 | |
1681−574r+49r
2+574r−−98r
2=456
−49r
2=−1225
r
2=25 to r=5 lub r=−5
=======================
====================
i piszesz teraz ten ciag
a
1=3
a
2= 3+5=8
a
3= 3+2*5=13 itd.
========================
I piszsesz ten ciag
a
1=38
a
2= 38−5= 33
a
3= 38−10=28 itd.
7 sie 19:53