ciag arytmetyczny
Miśka: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Długość przeciwprostokątnej
wynosi 30 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
7 sie 11:56
pigor: ..., niech a,b,c=30 −dł. boków Δ prostokątnego, to
np. tak : 2b=a+30 i a
2+b
2=30
2 ⇔ (*)
a=2b−30 i (2b−30)
2+b
2=30
2 ⇒
⇒ 5b
2−120b=0 / : 5b>0 ⇒ b−24=0, stąd i z (*)
b=24 i a=18, zatem
PΔ= 12*24*18= 12*18= 180+36=
216 [cm
2]. ...
7 sie 12:05
Eta:

Jeżeli boki trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny to :
|AB|=5x, |AC|=4x, |BC|=3x , x∊N+
5x=30 ⇒ x=6
P=6x
2 ⇒ P=6
3=
216 cm
2
7 sie 15:24