Pytanie
GOŚĆ : witam,Mam pytanie
zakładam np mam
a1 = 3/q2
i mam wyliczone ,że q=−3 lub q=3
czyli moje a1 bedzie równe −1/3 lub 1/3
ale q jest poniesione do potegi drugiej czyli moje a1 nie powinno być równe tylko 1/3 ?
6 sie 22:04
6 sie 22:06
GOŚĆ: Podam całość zadania :
Podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego an
a3=3
a5=27
Bo chodzi o to,że jak wyjdzie mi różne a1 to wyjdą dwa wzory i już sam nie wiem . Możesz
sprawdzić mniej wiecej jak bedzie z tym a1 i czy dobrze wyliczyłem te q bo mam zprzeczność w
zbiorze i nie wiem już sam
6 sie 22:10
J:
dostajesz dwa ciągi spełniające warunki:
lub
6 sie 22:14
J:
i wzory ogólne tych ciągów:
lub
6 sie 22:19
GOŚĆ: Czyli dobrze miałem błąd jest w odp dzięki za rozwianie wątpliwości
6 sie 22:23
Mila:
q=3 lub q=−3
========
a
n=3
n−2
======
lub
===========
6 sie 22:24