Podaj wzór i naszkicuj wykres funkcji.
Jakub: Podaj wzór i naszkicuj wykres funkcji g(x) = f(−x). Odczytaj z wykresu
zbiór rozwiązań nierówności −1 < g(x) ≤ 2.
f(x) = 4 dla x < −4
f(x) = |x| dla −4 ≤ x ≤ 2
f(x) = 4−x dla x > 2
6 sie 19:07
J:
g(x) = 4 dla: x < − 4
g(x) = −x dla : −4 ≤ x ≤ 2
g(x) = x + 4 dla: x > 2
6 sie 19:10
Jakub: Odpowiedź to:
g(x) = x+4 dla x < −2
g(x) = |x| dla x ∊ <−2; 4>
g(x) = 4 dla x > 4
tylko nie wiem skąd to wziąć.
6 sie 19:13
J:

racja... pospieszyłem się trochę
1) najpierw wykres f(x) ... i odbicie względem osi OY ( drugi rysunek )
6 sie 19:25
J:

to jest wykres: g(x) = f(−x)
6 sie 19:27
Mila:

g(x)=f(−x) w następnym wpisie, za kilka minut, teraz muszę odejść od komputera.
Może sam teraz spróbujesz?
6 sie 19:33
Jakub: Ok, dziękuję, nie wiedziałem po prostu, że f(−x) powstanie po odbiciu względem osi OY.
6 sie 19:48
J:
g(x) powstanie po odbiciu f(x)
6 sie 19:49
Mila:
6 sie 20:14