geometria
onaa: Pole trapezu jest równe 21 cm2,a wysokość jest równa 7 cm. Oblicz długości podstaw
trapezu,jeśli jedna z nich jest o 3 cm dłuższa od drugiej
6 sie 15:49
J:
| | a + (a +3) | |
21 = |
| *7 .. i oblicz a |
| | 2 | |
6 sie 15:52
onnn: a = 1,5
6 sie 16:16
J:
tak .. i jeszcze b ( druga podstawa)
6 sie 16:18
onaa: a jak obliczyć to b?
7 sie 17:56
onaa: 3* 1,5=4,5
b=4,5 ?
7 sie 18:02
5-latek: No to pomysl jeśli jedna podstawa a ma 1,5 cm dlugosci czyli a=1,5cm a druga podstawa b ma
byc o 3 cm dluzsza to ile wyniesie dlugosc podstawy b ?
tak naprawdę to jest zadanie z 6 albo 7 klasy szkoły podstawowej . Wtedy takaie zadania
liczyliśmy
7 sie 18:08
5-latek: Tak tyle wyniesie dlugosc tej podstawy b ale nie tak liczmy
Jak możesz mnozyc skoro masz w zadaniu napisane ze jedna podstawa jest o 3 cm wieksza od
drugiej ?
Nie masz napisane ze jest 3 razy wieksza
Tylko przez przypadek udało CI się . Ma być tak b=a+3 to b=1,5+3= 4,5cm .
7 sie 18:14
on: teraz nie ma juć 7 ani 8 klasy Sp i dlatego
onaa ma braki
9 sie 15:42