1
Dante: Zadanie dla ambitnych
Czy ktos moze sprawdzic czy dobze zrobilem?(chodzi o sposob rozwiazywania)
1. (−x)4:x2=x4:x2=x2 wykladnik byl parzysty wiec (−x)4 musi byc liczba parzysta,więc
minus znika?
2. (−x)5:x4=−1*x5:x4=−1*x=−x stad wychodzi ze −1*x5=(−x)5
6 sie 15:37
Metis: Jakie to zadanie...
6 sie 15:39
J:
Pomijając brak założenia , to dobrze
6 sie 15:41
J:
i jeszcze jedno .. nie chodzi o parzystość, tylko o znak: (−x)4 = x4
6 sie 15:44
Dante: O jakie zalozenie chodzi?
J nie rozumiem drugiego postu: (−x)4=x4 ale (−x)5=−x5
6 sie 15:56
J:
założenie: x ≠ 0
przy wykładniku parzystym: (−x)n = xn , przy nieparzystym: (−x)n = − xn
6 sie 15:59
Dante: Rozumiem ze drugiej linijki postu nie musze pisac w "założeniach"?
6 sie 16:10
J:
nie... to był tylko komentarz .. napisałeś,że "liczba musi być parzysta,więc znak znika" ..
a powinno być: musi być dodatnia
6 sie 16:12