Fibonacci
Asmander: Spadek: Bliski śmierci człowiek wezwał swych synów i powiedział do najstarszego: Weź jednego
denara z mego majątku i siódmą część tego, co zostanie. Do drugiego powiedział Weź dwa denary
i siódmą część tego, co zostanie. Do trzeciego: Weź trzy denary i siódmą część tego, co
pozostanie. Każdemu synowi zapisywał więc jednego denara więcej od poprzedniego i siódmą część
reszty. Po podziale majątku okazało się, że każdy z synów dostał tyle samo. Ilu było synów i
jak duży był spadek?
6 sie 11:42
6 sie 11:49
daras: Dwa ptaki wylatują w tym samym momencie ze szczytów dwóch wież, odległych od siebie o 50
metrów. Wysokość jednej wieży wynosi 30 metrów, a drugiej 40 metrów. Lecąc z tą sama
prędkością dolatują w tym samym momencie do fontanny, usytuowanej na prostej pomiędzy dwiema
wieżami (na poziomie gruntu). W jakiej odległości od podstawy każdej wieży znajduje się
fontanna?
Kupiec podczas swojej podróży handlowej do Wenecji podwoił tam swój początkowy kapitał, a
następnie wydał 12 denarów. Potem udał się do Florencji, gdzie znowu podwoił liczbę
posiadanych denarów i wydał 12. Po powrocie do Pizy po raz kolejny podwoił swój majątek, wydał
dwanaście denarów i ... został bez grosza. Ile denarów miał na początku?
Trzech mężczyzn znalazło sakiewkę zawierającą 23 denary. Pierwszy powiedział do drugiego:
Jeżeli dodam te pieniądze do swoich, to będę miał dwa razy więcej od ciebie. Drugi podobnie
zwrócił się do trzeciego: Ja zaś, jeżeli wezmę te pieniądze, będę miał trzy razy więcej od
ciebie. W końcu trzeci powiedział do pierwszego: Ja dodając te pieniądze do swoich będę miał
cztery razy więcej niż ty. Ile denarów miał każdy z nich?
(Zagadka Jana z Palermo) Trzech dworzan miało swoje udziały w pewnej kwocie pieniędzy: udział
pierwszego wynosił 1/2, drugiego – 1/3, a trzeciego – 1/6 całości. Każdy ze współudziałowców
pobrał ze wspólnej kasy pieniądze–niezbyt uczciwie: nie zostało nic. Następnie pierwszy z nich
zwrócił połowę tego, co zabrał, drugi–jedna trzecią, a trzeci – jedną szóstą. Powstałą kwotę
podzielono na trzy równe części i dano po jednej trzem dworzanom. Okazało się, że każdy z nich
miał wówczas dokładnie tyle pieniędzy ile mu przysługiwało. Ile pieniędzy było w kasie na
początku, ile pobrał każdy z nich?
Spadek: Bliski śmierci człowiek wezwał swych synów i powiedział do najstarszego: Weź jednego
denara z mego majątku i siódmą część tego, co zostanie. Do drugiego powiedział Weź dwa denary
i siódmą część tego, co zostanie. Do trzeciego: Weź trzy denary i siódmą część tego, co
pozostanie. Każdemu synowi zapisywał więc jednego denara więcej od poprzedniego i siódmą część
reszty. Po podziale majątku okazało się, że każdy z synów dostał tyle samo. Ilu było synów i
jak duży był spadek?
Znaleźć liczbę podzielną przez 7, która przy dzieleniu przez 2,3,4,5,6 daje resztę r=1.
Znaleźć liczbę podzielną przez 7, która przy dzieleniu przez 2,3,4,5,6 daje odpowiednio reszty
r2=1,\ r3=2,\ r4=3,\ r5=4,\ r6=5.
6 sie 15:56