jak wyznaczyć u z tego wzoru : r= 1/ (1+(1/(1+1/u))
| 1 | |||||||||||
r= | o to chodziło ? nozymy mianownik
| ||||||||||
|
| r | |||||||||||
1= r+ | i znow mnozymy
| ||||||||||
|
| 1 | 1 | ||
+1 = r(1+ | ) +r
| ||
| u | u |
| 1 | r | ||
+1 = r + | +r
| ||
| u | u |
| 1 | r | ||
− | = 2r−1
| ||
| u | u |
| 1 | |
( 1 − r) =2r−1
| |
| u |
| 1 | 2r−1 | ||
= | |||
| u | 1−r |
| 1−r | ||
u= | ||
| 2r−1 |
| 1 | |||||||||||
r(1 + | ) = 1 | ||||||||||
|
| r | ||||||||||
= 1 − r | ||||||||||
|
| 1 | ||
r = (1 − r)(1 + | ) | |
| u |
| 1 | r | |||
r = 1 + | − r − | |||
| u | u |
| 1 | ||
1 + 2r = | (1 − r) | |
| u |
| 1 | 1 + 2r | ||
= | |||
| u | 1 − r |
| 1 − r | 1 + 2r − 3r | −3r | ||||
u = | = | = 1 | ||||
| 1 + 2r | 1 + 2r | 1 + 2r |