Uzasadnij, że dla ...
wersalka: Dziąbry, mam problem z zadaniem : Uzasadnij, że dla dowolnych liczb a i b prawdziwa jest
nierówność: a2 + b2 + 16 ≥ ab + 4a + 4b
6 sie 00:43
Przemysław: Może coś takiego:
a2+b2+16≥ab+4a+4b
a2−4a+b2−4b+16≥0
(a−2)2+(b−2)2+8≥0
6 sie 00:46
Przemysław: Przepraszam, przegapiłem ab
a
2−ab+b
2−4a−4b+16≥0
| | a | | b | | √3 | | 4 | | √3 | | 4 | | 112 | |
( |
| − |
| )2+( |
| a− |
| )2+( |
| b− |
| )2+( |
| ≥0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | √3 | | 2 | | √3 | | 9 | |
6 sie 00:51
ZKS:
Jeżeli nie chcesz zbytnio używać głowy to licz Δ dla zmiennej " a " lub " b ".
a
2 + b
2 + 16 ≥ ab + 4a + 4b
a
2 − (b + 4)a + b
2 − 4b + 16 ≥ 0
Δ
a = b
2 + 8b + 16 − 4b
2 + 16b − 64 = −3b
2 + 24b − 48
| | −3b2 + 24b − 48 | | 3 | | 3 | |
Rzędna wynosi − |
| = |
| (b2 − 8b + 16) = |
| (b − 4)2, natomiast |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | −(b + 4) | | 1 | |
odcięta wynosi − |
| = |
| (b + 4), zapisując w postaci kanonicznej otrzymujemy |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
[a − |
| (b + 4)]2 + |
| (b − 4)2 ≥ 0. |
| | 2 | | 4 | |
6 sie 01:15
ZKS:
Przemysław coś masz źle.
6 sie 01:18
Przemysław: Racja, u mnie (
√3)
2=9...
Może jednak pójdę spać
6 sie 01:22
Przemysław: | | 112 | | 16 | |
Ale to chyba zmienia tylko |
| a |
| |
| | 9 | | 3 | |
Jak coś jeszcze to nie widzę
6 sie 01:23
Przemysław: | | 112 | | 16 | |
"zmienia tylko |
| na |
| " |
| | 9 | | 3 | |
6 sie 01:24
ZKS:
| | ab | |
Dalej jest coś źle. U Ciebie wychodzi na to, że jest za mało o |
| . |
| | 2 | |
6 sie 01:28
Przemysław: a
2−ab+b
2−4a−4b+16≥0
| | a | | b | | a | | 4 | | b | | 4 | |
2*( |
| − |
| )2+( |
| − |
| )2+( |
| − |
| )2≥0 |
| | 2 | | 2 | | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
Widzę, że muszę poćwiczyć mnożenie, dodawanie, te sprawy

Teraz lepiej? Czy znowu pokrzywdziłem matematykę, bo widzę że mam skłonności?
6 sie 01:33
ZKS:
| | ab | |
U Ciebie jest − |
| natomiast w poleceniu jest −ab. |
| | 2 | |
6 sie 01:34
ZKS:
Post ten tyczył się wyżej, zaraz sprawdzę.
6 sie 01:34
ZKS:
Teraz jest

.
6 sie 01:36
Przemysław: | | a2 | | ab | | b2 | | a2 | | 16 | | b2 | | 16 | |
2*( |
| − |
| + |
| )+ |
| −4a+ |
| + |
| −4b+ |
| = |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| a2 | | b2 | | a2 | | 16 | | b2 | | 16 | |
| −ab+ |
| + |
| −4a+ |
| + |
| −4b+ |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a
2−ab+b
2−4a−4b+16
6 sie 01:37
Przemysław: Dziękuję za zwrócenie uwagi
6 sie 01:37
pigor: ..., ciężko się "przebić" przez to wszystko .

..powyżej
a wystarczy przecież np. tak :
a2+b2+16 ≥ ab+4a+4b /*2 ⇔ 2a
2+2b
2+32 ≥ 2ab+8a+8b ⇔
⇔ a
2−2ab+b
2 + a
2−8a+16 + b
2−8b+16 ⇔
(a−b)2+(a−4)2+(b−4)2 ≥0
7 sie 00:54