wyznacz wzór f kwadratowej w postać kanoniczną
Pa\/el: wyznacz wzór f kwadratowej w postać kanoniczną
a) W(2,0), A(5,−6)
| | 3 | |
wychodzą złe wyniki ma wyjść |
| |
| | 10 | |
5 sie 21:37
J:
napisz przyjacielu całą treść zadania, bo to są "bzdety"
5 sie 21:39
Pa\/el: sorki W(−1,4) A(9,34)
5 sie 21:39
Joe Black: co ?
5 sie 21:39
Pa\/el: wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej,jeśli dany jest wierzchołek W
paraboli,będącej wykresem funkcji f oraz punkt A należący do tej paraboli.
5 sie 21:40
Pa\/el: W(−1,4) A(9,34) ten przykład na samej górze jest nie ważny
5 sie 21:40
5 sie 21:41
J:
to "ma ręce i nogi" ... zaraz Ci ktoś rozwiąże....
5 sie 21:41
J:
| | 3 | |
a to ciekawe ... nie widziałem funkcji kwadratowej postaci: f(x) = |
| |
| | 10 | |
5 sie 21:42
J:
chyba odpisałeś odpowiedź z innego zadania
5 sie 21:43
5 sie 21:44
Pa\/el: nie
5 sie 21:44
Mila:

f(x)=a*(x−p)
2+q
p=2, q=0 i f(5)=−6⇔
f(x)=a*(x−2)
2
a*(5−2)
2=−6
a*9=−6
| | 2 | |
f(x)=− |
| *(x−2)2 szukana postać kanoniczna |
| | 3 | |
5 sie 21:46
J:
a czy to ,co teraz napisałeś, to jest to samo co o 21:41 ?
5 sie 21:46
Mila:
No to licz wg podanego wzoru.
5 sie 21:46
J:
Witam
Mila 
...chyba falstart ..
5 sie 21:47
Mila:
Ja napisałam rozwiązanie wg treści z godziny 21:37 (pierwszej wersji.)
Postaraj się zrozumieć sposób.
Wychodzi bez problemu.
5 sie 21:50
J:
z całym szacunkiem ... treść zadania w pierwszej wersji, to bełkot
5 sie 21:51
J:
jak autor ma zrozumieć sposób, jak sam nie rozumie treści zadania
5 sie 21:53
Pa\/el: ja rozumiem w części jak to rozwiązać więć jeszcze raz chcę rozwiązać
W(−1,4),A(9,34)
| | 3 | |
wynik tego to |
| (x+1)2+4 |
| | 10 | |
5 sie 21:57
Pa\/el: liczę to już 4 raz co raz inne wyniki
5 sie 21:57
J:
to rozwiązuj, na co czekasz ... pokaż swoje obliczenia
5 sie 21:58
Mila:
f(x)=a(x−p)
2+q gdzie (p,q) wsp. wierzchołka paraboli
W=(−1,4)
A=(9,34) punkt należący do wykresu paraboli.
f(x)=a*(x+1)
2+4
34=a*(9+1)
2+4
a*100+4=34 /−4
100a=30
================
5 sie 22:05
J:
Chłopie...popatrz co napisała Mila , teraz tylko zmień dane ... nawet jak tego nie
rozuniesz
5 sie 22:05
J:
....spóźniony post
5 sie 22:06
Pa\/el: W(−1,4)− p i q
A (9,34)− x i y
y=a(x−p)
2 + q
34=a(9+1)
2+4
34=a(10)
2+4
34=a100 +4
34=a104/34
5 sie 22:06
Pa\/el:
5 sie 22:09
Pa\/el: czemu obustronnie trzeba tam odjąć?
5 sie 22:09
J:
no...początek dobry, tylko od 5 linijki błąd
5 sie 22:10
J:
wybacz, ale to już jest "podstawówka":
| | b − 4 | |
b = 100a + 4 ⇔ b − 4 = 100a ⇔ a = |
| |
| | 100 | |
5 sie 22:13