Nierówności
Przemysław:
n,m naturalne
udowodnić:
n
∑(2i−1)
m>n
m+1
i=1
Proszę o pomoc
5 sie 21:08
Godzio:
O ile znasz nierówność Höldera (a może chcesz poznać), z tym skojarzyła mi się ta nierówność i
wyszło

( ∑(2i − 1)
m )
1/m * ( ∑1
m/(m−1) )
(m−1)/m ≥ ∑(2i − 1)
( ∑(2i − 1)
m )
1/m * n
(m−1)/m ≥ n
2 / * n
(m−1)/m
( ∑(2i − 1)
m )
1/m ≥ n
2 − (m − 1)/m /
m
∑(2i − 1)
m ≥ n
m + 1
U nas jest skończona suma,
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nier%C3%B3wno%C5%9B%C4%87_H%C3%B6ldera
x
i = 2i − 1
y
i = 1
5 sie 23:42
Przemysław: Pięknie dziękuję
6 sie 00:07
Przemysław: A jeszcze takie pytanko:
W zadaniu była nierówność ostra.
Co z przypadkiem gdy L=P?
6 sie 00:39
ZKS:
Trochę inaczej niż
Godzio.
Mam coś takiego ze średnich, tylko nie wiem czemu tam jest zwrot " > ", a nie " ≥ ".
1
m + ... + (2n − 1)
m > n
m + 1
| 1m + ... + (2n − 1)m | |
| > nm |
| n | |
| | 1m + ... + (2n − 1)m | |
( |
| )1/m > n |
| | n | |
i = 1∑
n (2i − 1) = n
2
Średnia potęgowa stopnia m ≥ średnia arytmetyczna
| | 1m + ... + (2n − 1)m | | n2 | |
( |
| )1/m ≥ |
| = n. |
| | n | | n | |
6 sie 01:04
Przemysław: @Godzio Już mam − tam w jednym miejscu jest coś w stylu:
L≥n
2+n≥n
2
i dalej:
L≥≤n
2
ale tak naprawdę to równość nie zajdzie, chyba, że n=0, a ten przypadek raczej odpada skoro
suma jest od 1 do n.
@ZKS Dziękuję za rozwiązanie. Zaraz sobie przeanalizuję
6 sie 01:09
Przemysław: Poprawka − tam miało być "L≥n2" bez tego "≤"
6 sie 01:10
Godzio:
Dla n = m = 1 mamy równość
6 sie 01:11
Przemysław: Jednak się myliłem, bo u mnie ∑(2i−1)=n
2+n, a to jest przecież n
2 po prostu.
Czyli w sumie dalej nie wiem, jak to jest z tą równością
6 sie 01:15
Przemysław: Hmm... to może się pomylili w poleceniu. Bo tam ma być ostra nierówność, a nam wychodzi
nieostra
6 sie 01:16
ZKS:
Godzio jak i ja pokazaliśmy, że zwrot powinien być " ≥ ".
6 sie 01:21
ZKS:
Chociaż tylko o nierówności Höldera, gdzieś słyszałem (czytałem) nie wiem, czy nie w
" Ku chwale nierówności ", ale nigdy nie stosowałem.
6 sie 01:25
Przemysław: Tzn. mogliście to pokazać, a może jednocześnie zachodzić ">", bo jeżeli "≥" to może być ">" ale
nie odwrotnie
6 sie 01:25
Godzio:
No podałem Ci prosty przykład równości dla m = n = 1, więc nie może być >
6 sie 01:39
Godzio:
ZKS, ja na studiach ciągle z niej korzystałem, na szczęście został OSTATNI przedmiot
teoretyczny
6 sie 01:39
Przemysław: @Godzio Oczywiście masz rację
6 sie 01:45