funkcja kwadratowa
fanta: Dana jest funkcja f(x)=1/2x2+bx−3 ,x∊R
a)Wyznacz b tak,aby najmniejsza wartość funkcji wynosiła (−4)
b)Wyznacz b tak,aby największy zbiór,w którym funkcja jest malejąca,był równy przedziałowi
(−∞,6>
c)Wyznacz b tak,aby wierzchołek paraboli,która jest wykresem tej funkcji,należał do prostej o
równaniu y=2x
5 sie 17:51
Janek191:
5 sie 19:46
Janek191:
f(x) = 0,5 x
2 + b x − 3 , x ∊ℛ
q = f( − b) = 0,5 b
2 + b*(−b) − 3 = − 0,5 b
2 − 3 = − 4 ⇒ b
2 = 2
b = −
√2 lub b =
√2
=================
5 sie 19:49
Janek191:

b) f(x) = 0,5 x
2 + b x − 3, x ∊ℛ
( −
∞ ; 6 > ⇒ p = 6
ale p = − b = 6 ⇒ b = − 6
b = − 6
=====
5 sie 19:53