wydaje mi się,że to będzie pięciokąt,ale jak to uzasadnić?
onaa: W jakim wielokącie wypukłym liczba przekątnych jest 5 razy większa od liczby wierzchołków?
5 sie 17:01
Mila:
n− liczba boków wielokąta ( = liczba wierzchołków)
| n*(n−3) | |
| − liczba przekątnych n−wielokąta wypukłego |
| 2 | |
Rozwiąż równanie.
5 sie 17:59
onaa: i nie wiem co dalej...
5 sie 18:12
Mila:
n>3, n∊N
n
2−3n=10n /−10n
n
2−13n=0
n*(n−13)=0
n=0 ∉D lub n=13
5 sie 18:18
onaa: n=0 ∉D a n=13 ∊D ?
5 sie 18:31
5-latek: napisz czego tutaj nie rozumiesz ?
5 sie 18:46
onaa: no n=0 i to ∉D,bo 0 nie jest większe od 3,a n=13 ∊D,bo 13 jest większe od 3 i należy do liczb
naturalnych
wszystko jasne
5 sie 18:51
5-latek: No to pytanie dodatkowe
Dlazcego zrobiliśmy zalozenie ze n>3 ?
5 sie 18:54
onaa: bo liczba przekątnych w pięciokącie wynosi 3 i to musi być większe od 3?
5 sie 18:58
5-latek: Nie . Nie rozumiesz tego .
Patrz post
Mili 17:59
n to liczba bokow wielokąta wypukłego
| | n(n−3 | |
liczba przekątnych to |
| |
| | 2 | |
To teraz policz ile jest przekątnych w pieciokacie wypukłym (czy naprawdę 3?
Zrobilismy takie zalozenie z tego względu ze najmniejszym wiekokątem wypukłym jest trojkat
A trojkat ma 3 boki czyli n=3
Ale z warunków naszego zadania wiemy ze tem wielokąt będzie miał więcej niż 3 boki stad n>3
5 sie 19:17
5-latek:

Co prawda to jest pieciokat foremny (ale to tez jest wielokąt wypukly
Policz ile jest przekątnych
5 sie 19:24
onaa: pięć
5 sie 19:29