zadanie z parametrem
onaa: Funkcję liniową g opisuje wzór g(x)=−3x+4+2m. Wyznacz wartości parametru m,dla których miejscem
zerowym funkcji g jest liczba mniejsza od 9.
5 sie 16:12
Metis: g(x)=−3x+4+2m
x<9
−3x+4+2m=0 , stąd x=...
5 sie 16:21
onaa: −3 * 9+4+2m=0
−27+4+2m=0
2m=23
m=11,5 ?
5 sie 16:26
Metis: Źle.
−3x+4+2m=0 , znajdź x.
5 sie 16:28
onaa: jak?
5 sie 16:30
Benny: −3x+4+2m=0
3x=4+2m
Poradzisz sobie dalej?
5 sie 16:51
onaa: pomnożyć to obustronnie przez 3?
5 sie 16:53
onaa: bo jeśli tak mnożę,to wychodzi coś takiego:
m=6
Dobrze tak jest czy źle?
5 sie 18:17
Benny: | | 1 | | 1 | |
Jakim cudem 3* |
| to |
| ? |
| | 3 | | 9 | |
x<9
2m+4<27
2m<23
m<11,5
5 sie 18:19
onaa: | | 1 | |
Dlaczego mnożysz to przez |
| ? |
| | 3 | |
5 sie 18:22
onaa: | | 1 | |
aa już wiem, nie pomnożyłam tego x przez 3,czyli |
| |
| | 3 | |
5 sie 18:24
5-latek: Nie. dlatego ze dostaniesz równanie wyjściowe
teraz należy rozwiazac nierownosc
| 2m+4 | |
| <9 (teraz możesz obustronnie pomnozyc przez 3 |
| 3 | |
5 sie 18:25
onaa: już rozumiem,dzięki
5 sie 18:26