ciąg aytmetyczny
Nowy: Oblicz pierwszy wyraz i r ciagu arytmetycznego (an) spełniającego podane warunki
ukł.Rów
a2+a4=22
a1/a5=21
wychodzi mi dziwny r moze ktoś pokazac jak to rozwiązać w miare szybko
5 sie 12:39
J:
to pokaż obliczenia..sprawdzimy
5 sie 12:43
Dziadek Mróz:
Sprowadź wyrazy do wzoru na ciąg arytmetyczny:
a
2 = a
1 + r
a
4 = a
1 + 3r
a
5 = a
1 + 4r
Wstaw je do układu równań:
| ⎧ | a1 + r + a1 + 3r = 22 | |
| ⎩ | a1/a1 + 4r = 21 |
|
Sprowadź 1 warunek tak aby można było podstawić w drugim za a
1 lub r i oblicz
5 sie 12:49
J:
czy : r = − 55 , to jest taki "dziwny r" ?
5 sie 12:49
J:
a1 = 121 .. też "niebrzydkie"
5 sie 12:50
Nowy: Dziadek Mróz tak zrobiłem r mi wyszedł 0,45 tak nie może być
5 sie 12:57
J:
podalem Ci wyniki: a1 = 121 oraz r = − 55
5 sie 12:58
Nowy: r=−5
5 sie 13:01
J:
masz prosty układ równań:
a1 + 2r = 11
a1 = (a1 + 4r)*21
11 − 2r = (11 − 2r + 4r)*21 ... i licz r
5 sie 13:02
Przemysław: Mi wyszło jakoś a
1=21, r=−5
5 sie 13:03
J:
.... 11 − 2r = 231 + 42r ⇔ 44r = − 220 ⇔ r = − 55
a1 = 11 − 2r = 11 + 110 = 121 ... kropka.
5 sie 13:04
Przemysław: 44*(−55)≠−220
5 sie 13:05
J:
| | −220 | |
super .... u mnie : |
| = − 55 ...  ( chyba muszę zrobić sobie przerwę ) |
| | 44 | |
5 sie 13:07
Nowy: teraz mi też wyszło a1= 21
r=−5
To co jest dobrze ?
5 sie 13:08
Przemysław: Spoko

Jak to rozwiązywałem to też kilka razy musiałem robić,
bo mi wychodziło a
1=1 (z dobrym r)
5 sie 13:09
Nowy: J ale −220 dzilone na 44 to −5
5 sie 13:09
Przemysław: Dobrze, możesz podstawić do układu z 13:02
21−10=11
21=(21−20)*21
5 sie 13:10
Nowy: dzielone*
5 sie 13:10
J:
skomentowałem mój "niewypał" o 13:07
5 sie 13:10
Nowy: Już sobie poradziłem dzieki
5 sie 13:11
Dziadek Mróz:
| ⎧ | a1 + r + a1 + 3r = 22 | |
| ⎩ | a1/a1 + 4r = 21 || *(a1 + 4r) |
|
| ⎧ | 2a1 + 4r = 22 || :2 | |
| ⎩ | a1 = 21(a1 + 4r) |
|
| ⎧ | a1 + 2r = 11 | |
| ⎩ | a1 = 21a1 + 84r |
|
| ⎧ | a1 = 11 − 2r | |
| ⎩ | a1 − 21a1 = 84r |
|
| ⎧ | a1 = 11 − 2r | |
| ⎩ | −20a1 = 84r || :4 |
|
| ⎧ | a1 = 11 − 2r | |
| ⎩ | −5a1 = 21r ← a1 = 11 − 2r |
|
−5(11 − 2r) = 21r
−55 + 10r = 21r
10r − 21r = 55
−11r = 55
r = −5
a
1 + 2r = 11
a
1 + 2*(−5) = 11
a
1 − 10 = 11
a
1 = 11 + 10
a
1 = 21
a
2 = a
1 + r = 21 + (−5) = 21 − 5 = 16
a
4 = a
1 + 3r = 21 + 3*(−5) = 21 − 15 = 6
a
5 = a
4 + r = 6 + (−5) = 6 − 5 = 1
sprawdzenie:
a
2 + a
4 = 22
16 + 6 = 22
22 = 22
OK
21 = 21
OK
5 sie 15:02
Eta:
a
1, a
2, a
3, a
4, a
5
z treści zadania
to a
2+a
4=22 ⇒ a
1+a
5=22 i a
3=11
| | a1 | |
i |
| =21 ⇒ a1=21a5 ⇒ a1+a5=22a5 ⇒a5=1 |
| | a5 | |
a
5=a
3+2r ⇒ 1=11+2r ⇒
r= −5 i a
1=22−a
5 =
21
a
n=a
5+(n−5)*r ⇒
an=−5n+26
5 sie 22:57