Nierówności
Przemysław: S=a
1+...+a
n
Nie rozumiem takiego przejścia:
n
| | S | | Sn2 | |
∑ |
| ≥ |
| |
| | S−ai | | Sn−(a1+...+an) | |
i=1
Zdaje się, że to wynika z nierówności Couchy−ego−Buniakowskiego−Shwarza ale nie widzę jak,
proszę o pomoc
5 sie 11:49
Godzio:
Jeśli założenia są takie jak poprzednio tzn. a
i ∊ (0,1) to
| | Sn2 | | n2 | |
Prawa = |
| = |
| |
| | Sn − S | | n − 1 | |
| | S | | S | |
Lewa = |
| + ... + |
| = |
| | S − a1 | | S − an | |
| | a1 + ... + an | | a1 + ... + an | |
= |
| + ... + |
| = |
| | a2 + ... + an | | a1 + ... + an−1 | |
| | a1 | | an | |
= |
| + 1 + ... + |
| + 1 ≥ |
| | a2+...+an | | a1 + ... + an−1 | |
| | a1 | | an | | a1 + ... + an | |
≥ |
| + ... + |
| + n = |
| + n = |
| | n − 1 | | n−1 | | n − 1 | |
| | a1 + ... + an + n2 − n | | a1 − 1 + ... + an − 1 + n2 | |
= |
| = |
| ≥ |
| | n − 1 | | n − 1 | |
| | 0 + ... + 0 + n2 | | n2 | |
≥ |
| = |
| = Prawa |
| | n − 1 | | n − 1 | |
5 sie 11:59
Przemysław: Zdaje się, że jest tylko: ai>0
5 sie 12:02
Przemysław: Przepraszam, że nie dopisałem
5 sie 12:03
Godzio:
No dobra, to myślę dalej, ale i tak widzę błąd bo skorzystałem z tego, że a
i ≥ 1
5 sie 12:07
Przemysław: Doszedłem do czegoś takiego
| | S | | n2S | |
∑ |
| ≥(∑ √ |
| )2 |
| | S−ai | | nS−ai | |
Cokolwiek to da?
5 sie 12:20
Godzio:
Ale n ≥ 2 bo dla n = 1 mamy 0 w mianowniku, skorzystam z poprzedniego wpisu
| | a1 | | an | |
Lewa = ... = |
| + ... + |
| + n ≥ |
| | a2 + ... + an | | a1 + ... + an−1 | |
| | a1 | | an | | n2 | |
≥ |
| + ... + |
| + n = 2n ≥ |
| ⇔ |
| | S | | S | | n − 1 | |
2n
2 − 2n ≥ n
2 ⇔ n
2 ≥ 2n ⇔ n ≥ 2
Więc nierówność jest prawdziwa dla każdego n ≥ 2,
5 sie 12:21
Godzio:
Nie za bardzo widzę, gdzie wtrącić tą nierówność

Ale myślę, że moje rozwiązanie jest dosyć
proste
5 sie 12:22
Przemysław: Faktycznie

Dziękuję!
5 sie 12:23
Vax: | | a1 | | an | |
Godzio, jest trochę źle, bo |
| + ... + |
| + n = n+1 a nie 2n. |
| | S | | S | |
Przemysław, skorzystaj z nierówności Cauchy'ego Schwarza w formie Engela, tj:
| | xi2 | | (x1+x2+...+xn)2 | |
∑ |
| ≥ |
| |
| | yi | | y1+y2+...+yn | |
Dla dowolnych rzeczywistych x
i oraz y
i > 0.
Korzystając z tej nierówności dostajemy:
| | S | | S2 | | (S+S+...+S)2 | | n2S2 | |
L = ∑ |
| = ∑ |
| ≥ |
| = |
| = |
| | S−ai | | S2−Sai | | nS2 − S2 | | nS2 − S2 | |
5 sie 13:22
Przemysław: Dziękuję bardzo, Vax!
5 sie 20:28