wycinek koła
medyk: co to za proporcja?
L/l = 2π/2πR
L − kąt wycinka koła
l − długość wycinka koła
5 sie 11:18
medyk: Sorki to l to długość całego okręgu
5 sie 11:20
J:
| L | | I | | L | | 2π | | 1 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| = |
| |
| 2π | | 2πr | | I | | 2πr | | r | |
5 sie 11:25
J:
I − długość łuku odpowiadająca kątowi L
5 sie 11:25
medyk: to na pamięć raczej?
5 sie 11:28
medyk: nie ma w karcie wzorów...
5 sie 11:28
pigor: ..., nie do końca, bo, tu :
licznik to miara kąta pełnego (środkowego) w radianach,
a mianownik to po prostu długość okręgu (brzegu tego kąta pełnego ...
5 sie 11:29
pigor: ..., a użyteczny wzór to np.
| α | | 1 | |
| = |
| ⇒ Ł=α r − na długość łuku (wycinka) kąta α − środkowego w rad.  |
| Ł | | r | |
5 sie 11:33