4*x | 3*x | ||
+ | = 1 | ||
4*x2 − 8*x + 7 | 4*x2 − 10*x + 7 |
5 | 25 | |||
(4x2 − 10x + 7)2 − 2 * | x * (4x2 − 10x + 7) + | x2 − 12.25x2 = 0 | ||
2 | 4 |
5 | 7 | |||
(4x2 − 10x + 7 − | x)2 − ( | x)2 = 0 | ||
2 | 2 |
5 | 7 | 5 | 7 | |||||
(4x2 − 10x + 7 − | x − | x)(4x2 − 10x + 7 − | x + | x) = 0 | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | 7 | |||
Z pierwszego dostajemy x = | lub x = | , w drugim brak rozwiązań | ||
2 | 2 |
4*x | 3*x | ||
+ | = 1 | ||
4*x2 − 8*x + 7 | 4*x2 − 10*x + 7 |
4 | 3 | ||
+ | = 1 | ||
4*x − 8 + 7/x | 4*x − 10 + 7/x |
7 | ||
Podstawiam: 4*x + | = y | |
x |
4 | 7 | ||
+ | = 1 | ||
y − 8 | y − 10 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |