geometria analityczna
M_M: Punkty A=(−1,−6) i B=(3,−3) są kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD. Wierzchołek C należy do
prostej o równaniu x+y=5. Znajdź współrzędne punktów C i D.
4 sie 23:23
Eta:

|AB|=
√42+32=5
k: y= −x+5 to C(x, −x+5)
|BC|=|AC| ⇒|BC|
2=AC|
2 ⇒ (x−3)
2+(8−x)
2=25 ⇒ ...................
x
2−11x+24=0 ⇒ ............... x
C1= 3 lub x
C2= 8 to y
C1= 2 lub y
C2=
−3
C1(3,2) , C2(8,−3)
→ → → →
AD
1=[x
D+1, y
D+6] i BC
1= [0,5] i AD
1=BC
1
.............................
dokończ...... oblicz współrzędne D
1 i D
2
5 sie 00:21