ciąg nie jest arytmetyczny dlaczego
olla: Witam, mam problem z tym zadaniem:
1. Dany jest ciąg an=(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)(n−5)+n
a. Oblicz pięc początkowych wyrazów ciągu(an)
b. Uzasadnij, że ciąg an nie jest ciągiem arytmetycznym
a)obliczyłam bez problemu
a1=1 a2=2 a3=3 a4=4 a5=5
i teraz b) chyba źle pojmuję ciągi
bo ciąg jest arytmetyczny, gdy różnica między wyrazami jest stała wydaje mi się, że r=1
lub ze średniej arytmetycznej wyrazów sąsiednich
czyli (1+3):2=2 w każdym się zgadza (3+5):2=4
4 sie 22:50
Benny: Jeśli dany ciąg jest arytmetyczny to an+1−an=r, gdzie r jest stałe.
4 sie 23:05
Mila:
an+1=(n+1−1)*(n+1−2)*(n+1−3)*(n+1−4)*(n+1−5)+n+1⇔
an+1=n*(n−1)*(n−2)*(n−3)*(n−4)+n+1
an+1−an=n*(n−1)*(n−2)*(n−3)*(n−4)+n+1−(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)(n−5)−n =
=n*(n−1)*(n−2)*(n−3)*(n−4)−(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)(n−5) +1=
= oblicz tę różnicę, nie będzie stała.
Zadanie trochę podstępne, oblicz a6, a7.
4 sie 23:20
Benny: Wydaję Ci się że ciąg jest arytmetyczny, ponieważ dla n∊<1;5>, n∊N pierwszy człon
tj.(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)(n−5) się zeruje i dla tych wyrazów ciąg przyjmuje postać an=n. Taki
ciąg oczywiście jest arytmetyczny, ponieważ an+1−an=n+1−n=1 r=1 − stała.
Sprawdźmy nasz "cały ciąg".
an+1=n(n−1)(n−2)(n−3)(n−4) +n+1
an+1−an=n(n−1)(n−2)(n−3)(n−4) +n+1−(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)(n−5)−n=
=(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)(n−n+5)+1=5(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)+1
Oczywiście ta liczba nie jest stała, bo jest zależna od n i zmienia się w raz z nim.
4 sie 23:21
olla: Ok dziękuję za informację−rzeczywiście podstępne, bo zakończyłam na a5 i od razu widać, że
arytmetyczny, poleciałam na skróty widząc stałe r, zamiast wykonać an+1−an i "namacalnie" się
przekonać eh lenistwo i sztampa zabija rozum
6 sie 09:43