Zadanie nr 41
5-latek: Dowiesc ze jeżeli
a
12+a
22+..........+a
n2=p
2
a
12+b
22+...........+b
n2=q
2
| | p | |
a1b1+a2b2+......+anbn= |
| |
| | q | |
| | a1 | | a2 | | an | | p | |
to |
| = |
| =.....= |
| = |
| jeśli wszystkie liczby w tych równaniach |
| | b1 | | b2 | | bn | | q | |
sa rzeczywiste
4 sie 20:46
5-latek: Nie mam zadnej wskazówki do tego zadania
4 sie 21:00
Saizou :
ostatnie równanie mnożąc razy 2 i dodając wszystko do siebie otrzymamy
| | 2p | |
a12+2a1b2+b12+a22+2a2b2+b22+....+an2+2anbn+bn2=p2+q2+ |
| |
| | q | |
| | 2p | |
(a1+b1)2+(a2+b2)2+....+(an+bn)2=p2+q2+ |
| |
| | q | |
taka podpowiedź
4 sie 21:38
5-latek: Jednak jak bys dokonczyl
5 sie 20:31