pomocy!
Kaśka: Podczas meczu piłki nożnej ma być wykonany rzut wolny. Piłka znajduje się naprzeciwko środka
bramki, 2 m przed linią pola karnego. Obrońcy ustawiają mur w odległości 9 m od piłki. Oblicz
ilu zawodników powinno stanąć w murze, aby zasłonić całą szerokość bramki. Przyjmij że każdy
zawodnik tworzy fragment muru o szerokości 0.5 m, szerokość bramki wynosi 7,32 m i odległość
linii pola karnego od bramki wynosi 16 m.
nie wiem jaki rysunek do tego zrobić. ;<
7 gru 16:53
Kaśka: pomocy!
7 gru 17:11
Godzio:

7 gru 17:14
Kaśka: no tak ale ja mam to wyliczyć z twierdzenia talesa a nie widzę za bardzo gdzie mogę go
zastosować
7 gru 17:15
Godzio: prosiłaś o rysunek

zaraz lepiej widocznego Talesa zrobie
7 gru 17:16
Kaśka: bo myślałam że będzie rysunek z Talesem

czekam
7 gru 17:21
Godzio:

pamiętaj że zielona linia dzieli ten trójkąt symetrycznie
7 gru 17:23
Kaśka: x/9= i nie wiem co dalej ^^
coś z 18? (bo 16+2=18)
dobrze myślę? ^^
7 gru 17:25
Godzio: żeby obliczyć x to tak :
16+2 =18
3,66 : 0,5 =7,32 => 8 zawodników przynajmniej tak mi się wydaje
7 gru 17:34
Kaśka: czemu jest 1/2x?
7 gru 17:51
Kaśka: ok, już wiem.
7 gru 17:57
Kaśka: ok, już wiem.
7 gru 17:57
grzeiek: tak to jest dobrze zrobione
1 lut 17:30