algebra
onaa: | | 2 | |
Dana jest funkcja o wzorze f(x)= |
| ,gdzie x ε R−{0} |
| | 3 | |
a)Naszkicuj wykres funkcji f i na jego podstawie omów własności funkcji
b) Dla jakiego argumentu wartość funkcji f wynosi 22?
c) Wyznacz wartość funkcji f dla argumentu 100
d)Sprawdź,czy do wykresu funkcji f należy punkt o współrzędnych (2/
√3−1,
√3+1)
4 sie 19:16
Eta:
| | 2 | |
f(x)= |
| −−− to funkcja stała |
| | 3 | |
4 sie 19:44
onnn: dziekuję
6 sie 16:15
J:
| | 2 | |
a nie było przypadkiem w treści: f(x) = |
| ? |
| | 3x | |
6 sie 16:17
onaa: | | 2 | |
aa,przepraszam,pomyłka... w treści było: f(x)= |
| |
| | x | |
6 sie 16:21
J:
to już jest zupełnie inna bajka ..zapomnij o tym , co napisała Eta
6 sie 16:22
J:

to jest wykres tej funkcji
6 sie 16:23
onaa: a jak zrobić b)?
6 sie 17:35
6 sie 17:38
onaa: x=2?
6 sie 17:42
J:
skąd ?
6 sie 17:42
onaa: a ile powinno wyjść?
6 sie 17:43
J:
pokaż , jak to liczysz ?
6 sie 17:44
onaa: zamieniłam lewą stronę z prawą tak:
22x=44
x=2
wiem,że pewnie nie można mnożyć licznika z tą liczbą po znaku równości
6 sie 17:51
J:
masz straszne braki ... skoro x ≠ 0 , to mnożymy obustronnie przez x:
| | 2 | | 2 | | 1 | |
|
| *x = 22*x ⇔ 2 = 22*x , dzielimy przez 22 , |
| = x ⇔ x = |
| |
| | x | | 22 | | 11 | |
6 sie 17:54
onaa: wiem... od zawsze miałam spore trudności z matematyką
6 sie 18:01
onaa: a w c) wyjdzie 50?
6 sie 18:15
5-latek: Nie

jakim cudem
6 sie 18:33
6 sie 18:47
5-latek:
6 sie 20:46
onaa: a jak sprawdzić to d)?
6 sie 20:55
Janek191:
| | 2 | |
Wstaw √3 + 1 za x oraz |
| za f(x)  |
| | √3 − 1 | |
6 sie 20:58
Janek191:
Miało być odwrotnie
6 sie 20:59
5-latek: podpunkt d)
Podstawiam do wzoru funkcji wspolrzedne punktu
| | √3−1 | |
√3+1= 2* |
| (sprawdz czy to jest prawda (jeśli tak to ten punkt należy , jeśli nie to |
| | 2 | |
nie należy
6 sie 21:01
onaa: √3+1=√3−1?
6 sie 22:32
J:
prawda, czy nieprawda ?
6 sie 22:34
onaa: nieprawda
6 sie 22:38
J:
czyli ... punkt nie należy do wykresu tej funkcji
6 sie 22:39
onaa: a) przy własnościach funkcji:
funkcja jest malejąca(−∞,0),(0,+∞) nawiasy otwarte?
brak miejsc zerowych?
D=R−{0} ?
ZW=?
6 sie 22:54
J:
ZW = (0,+∞)
6 sie 22:56