Całka niby prosta
Bla: mam całkę sinmx i obliczam ją
całka (od −pi do pi) sinmx= 1/m*cos(mx)
i dla m rózne od zera wyszło mi 0
ale nie wiem jak obliczyć dla m=0 −(jak mianownik nie może być równy 0 ,reguła de hopitala też
nie działa )
4 sie 19:07
PW: Dla m = 0 funkcja sinmx jest stała (ma wartość 0 dla wszystkich x).
4 sie 20:19
Bla: no właśnie tak nie jest(PW) bo dla m=0 funkcja jest równa 2pi −tylko nie wiem dlaczego ?
5 sie 10:55
J:
nie pisz bzdur ... dla m = 0 f(x) = sin(0*x) = sin0 = 0
5 sie 10:57
Bla: właśnie nie ale nie możesz tak zrobić
bo ma symbol nieoznaczony 1/m*sin(mx) ale m masz w miaowniku i nie można tam wsadzić 0 bo się
nie dzieli przez 0 jeśli ktoś chodzi na studia i wie jak to rozwiazać bardzo prosze o pomoc
5 sie 11:34
J:
Oprzytomniej ... jeśli m = 0 , to f(x) = sin(
0*x) = sin(
0) = 0
czyli: dla dowolnej wartosci x ... jest to funkcja stała : f(x) = 0
| | 1 | |
...krótko mówiąc, dla m ≠ 0 ∫sin(mx) = − |
| cos(mx)dx + C, |
| | m | |
a dla m = 0 ∫sin(mx)dx = ∫0dx = C ... i kropka
5 sie 11:38
J:
3 linijka ... dx miało być oczywiście pod całką ...
5 sie 11:40
Bla: No to już nie wiem nam babka podawała że dla m=0 jest to 2pi − a przedmiot się nazywa cyfrowe
przetwarzanie sygnałów
to już sama nie wiem
5 sie 11:49
PW: Być może przyjęliście, że funkcja f jest zdefiniowana następująco:
| | ⎧ | sinmx dla m≠0 | |
| f(x) = | ⎨ | | ,
|
| | ⎩ | 1 dla m=0 | |
wtedy dla m = 0 jest
∫f(x)dx = ∫1dx = x + C,
zatem całka oznaczona na przedziale [−π, π] jest równa π − (−π) = 2π
5 sie 13:42
zxy: Czyżby ktoś się bawił szeregiem Fouriera ?
5 sie 15:22