wielomiany
M: Określ stopień jednomianu F(x)=3(x7)3 * (x4)5
czy tak jest dobrze zrobione?
x21 * x20=x41
St.W(x)=41
4 sie 18:03
Joe Black:
4 sie 18:08
fanta: takie zasadnicze pytanie... bo skoro pisze stopień jednomianu F(x),a nie wielomianu W(x)
to w rozwiązaniu nie powinno być czasem St.F(x)=41,a nie St.W(x)=41?
6 sie 14:17
J:
niby racja..., ale:
to jest też wielomian stopnia 41 − go z tym że , wszystkie wspólczynniki przy zmiennej x
w potędze mniejszej niż 41 są równe 0.
6 sie 14:23
fanta: czyli jakbym nie zapisała,czy W(x)=41 czy F(x)=41 i tak będzie dobrze?
6 sie 14:30
J:
nie....to jest już błędny zapis .. najlepiej napisać: St.F(x) = 41
6 sie 14:45