wzory skroconego mnozenia na szesciany
albus54: Witam. Wykaż, korzystajac z odpowiedniego wzoru skroconego mnozenia, ze prawdziwe sa
nastepujace rownosci:
a) 3√6√3 + 10 − √3 = 1
b) 3√45 + 29√2 + 3√45 − 29√2 = 6
4 sie 17:43
5-latek: Do b)
Wskazowka a+b=c jest rownowazne równaniu
a3+b3+3a*b(a+b)=c3
4 sie 17:51
albus54: no a z kąd mam takie cos wiedziec na maturze?
4 sie 17:52
Benny: Wzory skróconego mnożenia są w kartach
4 sie 17:54
5-latek: No przecież (a+b)3= a3+3ab+3ab2+b3 = a3+b3 (teraz 3ab+3ab2= 3a*b(a+b)
4 sie 17:55
Mat3:
b)
to tak jakbyś równość daną podniósł obustronnie do 3 potęgi
4 sie 17:56
Mat3:
a) nie ma pomyłki w treści ?
4 sie 17:57
5-latek: napiszse jeszcze raz a3+b3= a3+3a2b+3ab2+b3
a 3a2b+3ab2= 3a*b(a+b)
Przeciez to samo wyprowadzasz jak korzystasz z ewzorow Vieta .
4 sie 17:57
J:
Cześć
małolat ..... 3a
b ... ?
4 sie 17:58
5-latek: Czesc
J 
Widzisz nawet przez ten upal komputery szaleją
4 sie 18:01
Mila:
a)
6√3+10=(3+√3)2
spr.
(1+√3)3=1+3*√3+3*3+3√3=10+6√3
L=3√(1+√3)2−√3=1+√3−√3=1 =P
Równość prawdziwa.
Albo tak:
3√6√3+10−√3=1⇔
3√6√3+10=√3+1 /3
6√3+10=3√3+3*3*1+3*1*√3+1
6√3+10=6√3+10 równość prawdziwa.
4 sie 18:03
Mila:
b)
3√45 + 29√2 + 3√45 − 29√2 = 6
45+29√2=(a+b*√2)3
Pierwsza próba : ( a nie może być zbyt duże, bo jest podnoszone do trzeciej potęgi)
(3+√2)3=27+3*9*√2+3*3*2+2√2=27+27√2+18+2√2=
=45+29√2 zgadza się!
Dokończysz obliczenia?
4 sie 18:10
5-latek: dzień dobry
Milu 
Pozdrawiam
Ja zrobiłem sobie to tak
45+29
√2+45−29
√2+3*
3√(45+29√2)(45−29√2))(
3√45+29√2+
3√45−29√2=216
90+3*7(
3√45+29√2+p3[45−29
√2}= 216
| | 216−90 | |
(p{3{45+29√2}+3√45−29√2= |
| = 6 |
| | 21 | |
4 sie 18:22
Mila:
Też dobrze.
Zwykle w tych przykładach da się zwinąć. Trzeba próbować.
4 sie 18:42