Skalaaa..
KtoŚ...;*: Prostokąt narysowany w skali 1:10 ma boki długości 4 cm i 9 cm.Kwadrat narysowany w skali 1:20
ma bok długości 3 cm,Porównaj obwody i pola tych figur w rzeczywistości.
7 gru 16:50
rozalia: Wymiary prostokąta w rzeczywistość: 40cm i 90 cm.
Wymiary kwadratu w rzeczywistości;60cm
Pole prostokąta ;
P = a * b
P = 40 * 90
P = 360 cm kwadratowych
Pole kwadratu
P = a * a
P = 60 * 60
P = 360
Pola tych figur są równe
Obwody:
obwód prostokąta: 2(a +b) = 2* (40 + 90)= 2 * 130 = 260
obwód prostokąta wynosi 260 cm
obwód kwadratu: 4 * a = 4 * 60 = 240
obwód kwadratu wynosi 240 cm
7 gru 18:34