ciągi
onaa: | | 2 | |
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=4 − |
| |
| | n | |
a) Wypisz sześć początkowych wyrazów ciągu
b) Narysuj wykres tego ciągu
c) Czy ciąg jest ciągiem rosnącym? Odpowiedź uzasadnij
| | 15 | |
d) Zbadaj,czy istnieje taki wyraz ciągu,który jest równy |
| |
| | 4 | |
4 sie 16:47
J:
a) podstawiaj i licz
b) ołowek
| | 2 | | 15 | |
d) 4 − |
| = |
| .. i n ∊ N |
| | n | | 4 | |
4 sie 16:50
onaa: co mam podstawić do czego?
4 sie 16:54
J:
n = 1
| | 2 | |
a1 = 4 − |
| = 4 − 2 = 2 ... itd. |
| | 1 | |
4 sie 16:55
onaa: czyli a
1=2
czyli a
2=3 ?
4 sie 16:58
J:
tak .. licz pozostałe
4 sie 16:59
4 sie 17:04
4 sie 17:05
4 sie 17:06
5-latek: Zle . Tak naprawdę to jest szkola podstawowa a nie liceum
4 sie 17:07
4 sie 17:10
J:
tak .. teraz wykres
4 sie 17:11
onaa: jak go narysować?
4 sie 17:12
J:

a
1 → 2
a
2 → 3 ... itd.
4 sie 17:15
onaa: rozumiem,dziękuję

natomiast,co do punktu c) będzie,że ciąg jest ciągiem rosnącym,tak?
4 sie 17:17
J:
| | an+1 | |
tak .. ale trzeba to pokazać.. albo: an+1 − an > 0 lub |
| > 0 |
| | an | |
4 sie 17:18
5-latek: Wolalbym widzieć obliczenia
4 sie 17:21
4 sie 17:22
J:
| | | |
łatwiej skorzystać z drugiego warunku.. |
| = ... |
| | | |
4 sie 17:23
J:
... i pokazać,że to wyrażenie dla dowolnego n jest > 0
4 sie 17:24
J:
| | (4n+2)*n | |
dojdziesz do postaci: |
| ... i łatwo wykazać,że to jest zawsze dodatnie |
| | (n+1)*(4n−2) | |
4 sie 17:25
onaa: nie umiem
4 sie 17:26
J:
u góry i u dołu sprowadź do wspólnego mianownika , potem mnożenie licznika przez odwrotnośc
mianownika i dostaniesz postac,którą podałem...
4 sie 17:28
onaa: u góry sprowadzamy do n+1 a u dołu do n?
4 sie 17:36
J:
tak
4 sie 17:36
J:
| | 4(n+1) − 2 | | 4n+2 | |
licznik: = |
| = |
| |
| | n+1 | | n+1 | |
4 sie 17:38
J:
teraz: (4n+2) > 0 , n > 0 , (n+1) >0 ,(4n − 2) > 0
... a więc cały iloraz jest dodatni ..cnw.
4 sie 17:40
Mat3:
| an+1 | |
| >1 przy ciągu rosnącym o wyrazach dodatnich ...tak ? |
| an | |
4 sie 17:41
J:
tak ... już jestem trochę zmęczony ...
4 sie 17:44
J:
trzeba zatem pokazać,że : (4n+2)*n > (n+1)(4n−2) ... a to już banał..
4 sie 17:47
onaa: okeej,a to d) jeszcze tylko
4 sie 17:47
J:
dochodzimy do postaci: 2n > 2n − 2 ⇔ 0 > − 2
4 sie 17:48
J:
d) pomnóż obustronnie przez : 4n
4 sie 17:49
J:
16n − 8 = 15n ⇔ n = 8 ( ósmy wyraz )
4 sie 17:50
onaa: n=8 ?
4 sie 17:53
J:
4 sie 17:54
onaa: dziękuję
4 sie 17:55