wielomiany
M: Oblicz wartość wielomianu W(x)=x2−2x dla x=√2−1
4 sie 16:27
J:
podstaw x ... i licz..
4 sie 16:28
M: (√2−1)2−2 * √2−1=2−1−2√2−2=−3−2√2 ?
4 sie 18:12
Mat3:
nie

(
√2−1)
2=....
4 sie 18:13
Mila:
Zapis też błędny :
(√2−1)2−2*(√2−1)=2−2√2+1−2√2+2 dokończ
4 sie 18:15
fanta: −2√2−2√2 jak to obliczyć
4 sie 18:27
5-latek: −√2−√2−√2−√2= ?
4 sie 18:30
fanta: 0
4 sie 18:31
5-latek: A czy ja napisałem tak −√2+√2−√2+√2 ze piszez ze to się rowna 0 ?
Dobrze
A ile to jest np. −2−2 ?
4 sie 18:39
fanta: −4
4 sie 18:40
5-latek: Dobrze
no to teraz masz −2√2−2√2 = ile √2?
4 sie 18:43
fanta: wychodzi chyba −8 czyli −4√2?
4 sie 18:47
5-latek: Nie wychodzi −8 Tak robic nie wolno
Przeciez nie masz mnożenia . Masz odejmowanie
Musisz tu zastosować inne dzialenie
Mianowicie takie [a*b+/− c*b=b(a+/−c)]] (przypatrz się dobrze temu bo to CI będzie niekiedy
bardzo potrzene zwłaszcza w wielonianach jest to tzw wyciąganie wspólnego czynnika przezd
nawias
Teraz patrz nasze a=(−2) nasze b=√2 i nasze c=(−2)
wiec √2(−2−2)=√2*(−4) = (−4)√2 (bo mnożenie jest przemienne
4 sie 18:55
M: (√2−1)2−2*(√2−1)=2−2√2+1−2√2+2=5−4
√2 
?
5 sie 23:57
J:
dobrze.
6 sie 06:29