Wykaż, że funkcja.
Jan IV: | | x | |
a) Wykaż, że funkcja f(x) = |
| jest rosnąca w przedziale (1;∞). |
| | 1−x | |
| | 1 | |
b) Wykaż, że funkcja f(x) = |
| − x jest malejąca w przedziale (−∞;0). |
| | x | |
4 sie 16:25
J:
jaki poziom ?
4 sie 16:26
J:
..na poziomie studiów .... pochodna
| | x | | x − 1 +1 | | 1 | |
..na nizszym: f(x) = − |
| = − |
| = −1 − |
| ... teraz dasz radę ? |
| | x−1 | | x − 1 | | x−1 | |
4 sie 16:30
Jan IV: Liceum
4 sie 16:32
J:
czyli bez pochodnych .... no to sposób drugi...
4 sie 16:32
Metis: W klasie III są pochodne
4 sie 16:34
Jan IV: | | 1 | |
A co dalej z tym −1− |
| ? |
| | x−1 | |
4 sie 16:37
J:
na poziomie liceum .. .wykaż,że w podanym przedziale dla:
x2 > x1 → f(x2) −f(x1) > 0
4 sie 16:37
Metis: Możliwe
J pochodnych jeszcze nie miałem, ale wiem że są
4 sie 16:38
J:
a co do ..."co z tym" ... możesz naszkicować tą hiperbolę ... (wykażesz, ale nie udowodnisz)
4 sie 16:39
J:
Założenie: b > a , a > 1 i b > 1
| | b | | a | | b − a | |
f(b) − f(a) = |
| − |
| = |
| > 0 , bo obydwa nawiasy są ujemne i |
| | 1−b | | 1−a | | (1−b)(1−a) | |
licznik jest dodatni , a więc iloraz jest dodatni...
4 sie 16:45
Jan IV: Te a i b to po prostu 2 dowolne liczby z tego przedziału, gdzie b > a tak?
4 sie 16:50
J:
tak ... piszesz : a,b ∊ D i a >1 i b >1 ... ładniej wyglada jak napiszesz:
Załozenie: x1,x2 ∊ D ; x2 > x1 ; x1 > 1 ; x2 > 1
4 sie 16:52
Jan IV: Ok już rozumiem, dzięki
4 sie 16:54