wielomiany
M: Rozwiąż równanie
(2x−3)(x2−1)=(5x+6)(x2−1)
4 sie 16:00
J:
tylko przypadkiem nie podziel obustronnie przez: (x2 − 1)...
przenieś prawą stronę na lewą i wyłacz przed nawias: (x2−1)
4 sie 16:03
Janek191:
(2 x − 3)(x
2 −1) = ( 5 x + 6)(x
2 −1)
(x
2 − 1)*[ (2 x − 3) − ( 5 x + 6)] = 0
( x − 1)*( x + 1)*( − 3 x − 9) = 0
x − 1 = 0 lub x + 1 = 0 lub −3 x − 9 = 0
Dokończ
4 sie 16:05
M: x=1 lub x=−1 lub x=−3 ?
4 sie 16:07
J:
podstaw i sprawdź..
4 sie 16:07
M: A dlaczego nie mogę obustronnie podzielić przez : (x2−1) ?
4 sie 16:08
J:
bo to wyrażenie może byc równe 0 ... ( i jest dka x = 1 lub x = −1 )
4 sie 16:09
M: Nie rozumiem
4 sie 16:13
J:
jeśli x = 1 lub x = − 1 , to : x2 − 1 = 0 , a przez zero nie ma dzielenia
4 sie 16:22