wilomiany
M: Dany jest wielomian W(x)=3x3−2x2+kx
a) Wyznacz k tak,aby pierwiastkiem tego wielomianu była liczba 1
b) Dla wyznaczonej wartości k wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu
4 sie 15:55
J:
a) W(1) = 0
4 sie 15:56
J:
policz k , to zrobimy b)
4 sie 15:57
onaa: jak mam policzyć k?
4 sie 15:59
Metis: W(x)=3x3−2x2+kx
a)
W(1)=0, stąd
3−2+k=0
1+k=0
k=−1
Spr.:
3−2−1=0
0=0
L=P
b)
W(x)=3x3−2x2−x
W(x)=x(3x2−2x−1)
x=0 ⋁ 3x2−2x−1=0
Rozwiąż podane równanie kwadratowe. Wiesz, że jednym z jego miejsc zerowych jest na pewno 1.
4 sie 16:00
J:
Czemu zmieniasz "nick" ?
3x3 − 2x2 + kx = 0 ... podstaw : x = 1
4 sie 16:00
onaa: nie zmieniam,chciałam spróbować obliczyć
4 sie 16:02
M: jak rozwiązać to równanie kwadratowe?
3x2−2x−1=0
z delty?
4 sie 16:17
Metis: Np.
4 sie 16:18
J:
a znasz wzory Viete'a ?
4 sie 16:19
M: wzory Viete'a ? nieee
a jeśli chodzi o deltę,to wyszło mi 4
dobrze?
4 sie 16:21
J:
Δ = 16
4 sie 16:23
M: no tak,ale √Δ to 4
4 sie 16:24
J:
no tak
4 sie 16:27
M:
4 sie 16:30
M: a jak obliczałem w podpunkcie a tak:
x=1
−3*1
3−2*1
2+k*1=0
−3−2+k=0
k=5
to tak jest źle
5 sie 22:31
Metis: Skąd −3 ?
5 sie 22:33
M: aaaa,przepraszam,myślałem że we wzorze jest −3 a nie 3 moje przeoczenie
5 sie 22:36
M: b) Dla wyznaczonej wartości k wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu
będzie tylko ten √16 ?
5 sie 22:41
Metis: Dla wyznaczonego k=−1 masz wielomian dany wzorem W(x)=3x3−2x2−x. Liczysz jego miejsca zerowe−
pierwiastki.
Trochę Ci już pomogłem.
3x3−2x2−x=0 (wyciągam wspólny czynnik przed nawias )
x(3x2−2x−1)=0
Stąd x=0 ⋁ 3x2−2x−1=0
Teraz licz miejsca zerowe tego równania kwadratowe, deltą, wzorami Viete'a, czymkolwiek....
6 sie 11:04
onaa: 3x
2−2x−1=0
Δ=4+12=16
√Δ=4
czyli:
x=0 ∨ x= −3 ∨ x=0
to są te miejsca zerowe − pierwiastki
6 sie 13:39
J:
| | −2 | | 6 | |
..MASAKRA ! ... |
| = − 3 ?... i jeszcze lepiej: |
| = 0 ? |
| | 6 | | 6 | |
6 sie 13:42
6 sie 13:52
J:
teraz tak
6 sie 13:54
Metis:
6 sie 14:58