zadanie z treścią-funkcja liniowa
onaa: Przed 10 laty ojciec był dziesięć razy starszy od syna. Za 11 lat będą mieć razem 75 lat. Ile
lat ma obecnie każdy z nich?
4 sie 15:41
J:
(10x + 21) + (x +21) = 75 ... i oblicz x
4 sie 15:44
onaa: ale jak? mnożę każdy nawias przez każdy a później delta czy dodaję to co w nawiasach i
obliczam?
4 sie 15:51
J:
..przecież tutaj nigdzie nie ma iloczynu... ( funkcja liniowa)
4 sie 15:52
J:
nawiasy dałem po to, abyś zrozumiała rozwiazanie..
4 sie 15:52
Eta:
Układem równań
x−−− obecny wiek ojca
y−−−obecny wiek syna
przed dziesięciu laty : x−10=10(y−10) ⇒ 10y−x=90
za 11 lat : x+11+y+11=75 ⇒ y+x=53
+ −−−−−−−−−−−−−
11y=143 ⇒ y=13 to x= 40
Ojciec ma 40 lat a syn ma 13 lat
4 sie 20:17
daras: () przeszkodziły jej w zrozumieniu
to sa zagadki z rozkoszy łamania głowy
6 sie 16:14