ktory wyraz cigu an
Nowy: który wyraz ciągu an jest równy x=6
an=n(n2−3n+2)
doszedłem do czegoś takiego
6=x3− 3n2+2n
n+2n−3n2−6=0
n(n2+2)−3(n2+2)=0
i dalej nie wiem ogólnie nie wiem jak to mogę dalej zrobić na oko widać ,że to bedzie n=3 ale
chodzi mi o matematyczne rozwiązanie
4 sie 15:30
J:
.. ⇔ n2(n−3) +2(n−3) = 0 ⇔ (n−3)(n2+2) = 0 ⇔ n−3 = 0 ⇔ n = 3 ( trzeci wyraz)
4 sie 15:34
J:
.. z Twojego równania też to wynika ... wyłacz przed nawias: (n2+2)
4 sie 15:36
Nowy: Dzieki ,,J'' już mi nie raz pomogłeś !
4 sie 15:43
Nowy: wiem pomyliłem sie tam
4 sie 15:43