| 2 | ||
a) | *(x2−25)
| |
| 5+x |
| x+2 | ||
b) | +3 | |
| x−3 |
| 2 | 2 | ||
(x2 − 25) = | (x − 5)(x + 5) = 2(x − 5) | ||
| 5 + x | 5 + x |
"działaj " Rudy ......... to ja idę na spacer z
| x + 2 | x + 2 | 3(x − 3) | 4x − 7 | ||||
+ 3 = | + | = | = | ||||
| x − 3 | x − 3 | (x − 3) | x −3 |
| 4x − 12 +5 | 5 | |||
= | = 4 | |||
| x −3 | x −3 |
| x + 2 | x + 2 | 3(x − 3) | 4x − 7 | ||||
+ 3 = | + | = | = | ||||
| x − 3 | x − 3 | (x − 3) | x −3 |
| 4x − 12 +5 | 5 | |||
= | = 4 | |||
| x −3 | x −3 |