Nierówności
Przemysław: a,b,c>0
Udowodnić, że:
| | a2 | | b2 | | c2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| + |
| )( |
| )≥3( |
| + |
| + |
| ) |
| | b+c | | c+a | | a+b | | a2 | | b2 | | c2 | | c+a | |
Proszę o pomoc

Nierówność jest w podpunkcie o nierówności Czebyszewa, więc pewnie jej chciano aby użyć.
4 sie 15:03
Przemysław: Nieważne, nierówność jest nieprawdziwa −np. a=b=c=1
4 sie 15:25
6 sie 16:19
Przemysław: Dobrze, odpiszę Ci skoro tak się narzucasz

Temat był poruszany 2 dni temu, więc Twoja odpowiedź (przywracając go na widok) przyczynia się
do "zawracania". Po co Ty to robisz? Bo ja robiłem to po to, po co robią to inni użytkownicy
tego forum − by uzyskać pomoc.
6 sie 16:28
zombi: Z jakiej książki bierzesz nierówności? Pawłowski?
6 sie 16:33
6 sie 16:34
zombi: Preisner, Marcinkowski i ś.p. Kamil Duszenko. Wszyscy z mojego uniwerku
6 sie 16:37
Przemysław:
6 sie 16:39