matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
Arleta:
podaj zbior liczb dla ktorych wyrazenie ma sens liczbowy/okresl dziedzine wyrazenia.wykonaj dzialania i zapisz wyrazenie w najprostrzej postaci
2
a)
*(x
2
−25)
5+x
x+2
b)
+3
x−3
7 gru 16:42
Godzio:
a) 5+x≠0 x≠−5 D: x∊R− { −5}
2
*(x−5)(x+5) = 2x−10
5+x
b) x−3≠0 x≠3 D: x∊R−{3}
x−3 + 5
x−3
5
5
+3 =
+
+3 = 4 +
x−3
x−3
x−3
x−3
7 gru 17:06
Rudy:
https://matematykaszkolna.pl/forum/29742.html
7 gru 17:25
Godzio:
7 gru 17:26