?
Rajstopy: Czy każdy trapez wpisany w okrąg jest równoramienny ?
Jak tak to dlaczego ?: P
3 sie 19:52
PW: Wynika to np. z własności symetrii osiowej, Bierzemy symetrię o osi k prostopadłej do podstawy
AB, przechodzącej przez środek okręgu. Przekształcamy za pomocą tej symetrii wierzchołek C.
Wiesz jak dalej argumentować?
3 sie 20:14
Rajstopy: nie bardzo

próbowałam coś z kątami itd.
symetria to moja słaba strona
3 sie 20:16
J:
W okrąg można wpisać czworokąt tylko wtedy, gdy sumy przeciwległych kątów są równe,
zatem .... trapez musi być równoramienny
3 sie 20:27
Eta:

dla
J
3 sie 20:32
J:
Witaj
Eta 
, ... a dla Ciebie cały kosz
3 sie 20:33
PW: Symetria ta przekształca okrąg na ten sam okrąg (bo oś przechodzi przez środek okręgu −
korzystamy ze znanego twierdzenia), wobec tego obrazem punktu C jest leżący po przeciwnej
stronie prostej pewien punkt C' należący do okręgu, a obrazem B jest A i na odwrót.
Jednocześnie obrazem prostej CD prostopadłej do k jest ta sama prosta CD.
Wniosek: C' = D (wynika to z faktu, że prosta i okrąg mają co najwyżej dwa punkty wspólne).
Pokazaliśmy, że obrazem odcinka BC jest odcinek AD, To oznacza, że |BC| = |AD|, gdyż symetria
osiowa jest izometrią (odległość obrazów jest równa odległości przekształcanych punktów).
Być może jest dowód łatwiejszy, bywa że komplikuję proste sprawy,
3 sie 20:38
PW: Niech trapez ma kąty α, β, γ, δ. Czy z tego że α + γ = β + δ wynika w sposób oczywisty coś o
bokach trapezu? Znowu mnie nie przekonałaś. Może dzisiaj marudny jestem
3 sie 20:42
PW: Oj, przepraszam, przypisałem wypowiedź Ecie, a nie J.
3 sie 20:44
J:
Tylko w trapezie równoramiennym sumy przeciwległych kątów równe
3 sie 20:46
Rajstopy:

β = 180 STOPNI − α
teraz suma kata a + kata c = 190 STOPNI
czyli kat C ma bete
aha czyli kat B ma alfe
czyli trapez jest równoraminney
3 sie 20:49
J:
o to chodzi ... α + β = α + β
3 sie 20:50
PW: Zgodzę się, jeżeli podasz dowód − Rajstopy chciała uzasadnienia.
3 sie 20:52
J:
Pokaż trapez, który ma sumy równe, a nie jest równoramienny
3 sie 20:55
PW: J, zlituj się, to miał być dowód. Mówicie o kątach, a nie o długościach boków.
3 sie 20:57
J:
Trapez można wpisać w okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy jest trapezem równoramiennym.
.... przyjmij to do wiadomości
3 sie 21:02
Rajstopy: Niweeeeee już bardziej nie chcę

Tyle wystarczy

J dobrze mnie naprowadziłeś
W ksiazce mam napisane ze trapez jest równoramienny jezeli ma katy przy podstawie te same i jak
juz to pokazałam tak jak ty pisałes to zgodnie z definicja uznaje to za zakończone

PW także tb dziekuje ale tak dokładnie jak TY nie chciuałam bo nie walcze o 5
3 sie 21:03
PW: Pozostaję niepocieszony. Ja wiem, że jestem zgryźliwy, ale dowody polegające na pokrzykiwaniu
typu "przyjmij to do wiadomości" już w dzieciństwie mnie nie przekonywały.
Rajstopy, niczego nie pokazałaś, co świadczyłoby o równości ramion trapezu. Spojrzyj
trzeźwo − cały czas piszesz o kątach i na tym skończyłaś. Ani słowem nie wspomniałaś o
równoległości podstaw trapezu. Przecież to co napisałaś można powiedzieć o każdym czworokącie
wpisanym w okrąg, i żadne wnioski o długościach boków z tego nie wynikają.
Już więcej nie wypowiadam się na ten temat, żebyście nie pomyśleli że koniecznie muszę mieć
rację
3 sie 21:20
J:
PW .. .nikt nie powiedział,że nie masz racji .... masz

, tylko pytanie było, czy trapez
musi być równoramienny ... odpowiedź: TAK
3 sie 21:24
Mila:

AB||CD⇔ABCD jest trapezem⇔Suma miar kątów przy ramieniu jest równa 180
o.
α+δ=180
o
β+γ=180⇔
γ=180−β
ABCD jest czworokątem wpisanym w okrąg⇔
α+γ=180 i β+δ=180
α+
180−β=180⇔
α−β=0
α=β kąty przy podstawie są równe ⇔ten trapez jest trapezem równoramiennym.
3 sie 22:13