Opisywanie
NE@KS: Pole czworokąta foremnego jest równe 36cm2.oblicz promień:
a)wpisanego w ten czworokąt,
b)opisanego na tym czworokącie.
7 gru 16:35
kaz: a)
a=6
r=3
b)
r=3√3
7 gru 16:37
NE@KS: Ale rozwiązanie obliczenia możesz napisać
7 gru 16:40
zet:
odp do b)
R= 3√2
7 gru 16:41
Rudy:

a =
√36 = 6
7 gru 16:43
kaz: nie ma zbyt wiele do liczenia
a)
średnica okręgu to długość boku kwadratu
b)
średnica okręgu to przekątna kwadratu
7 gru 16:43
NE@KS:
7 gru 16:43
zet:
Proste jak.........

P= a
2 = 36 => a = 6 cm
r
wp=
12a = 3 cm
R
op =
12 d d= a
√2= 6
√2 cm
to R= 3
√2 cm
7 gru 16:44