Oblicz
Maturzysta : Wyznacz odwrotnosc liczby x, gdy:
x=2−3√3
3 sie 19:50
PW: | | 1 | |
Odwrotność liczby x to |
| , poprawną odpowiedzią jest zatem |
| | x | |
Jeżeli chcesz walczyć z niewymiernością w mianowniku, to skorzystaj ze wzoru
(a−b)(a
2+ab+b
2) = a
3 − b
3.
3 sie 19:59
Andrzej Świnoga: Pw oczywiście zapomniał dodać x ≠ 0.
To bardzo wazne, nie spodziewałem się że zapomni to Jaśnie Pan Wszystkowiedzący PW.
3 sie 20:02
5-latek: Wcale nie zapomnial .
| 1 | |
| gdzie tu masz zmienna x ? |
| 2−3√3 | |
Po drugie . Nie obrazamy się na forum
3 sie 20:09
ZKS:
Andrzej Świnoga chciałeś dogryźć, ale niestety to Ci się nie udało jak można zakładać,
że coś ma być różne od zera skoro to jest różne od zera. Gdzie tu sens?
3 sie 20:13
pigor: ..., z określenia dwóch liczb odwrotnych xy =1, a więc
(2−3√3) y =1 / *(2
2+2
3√3+
3√32) ⇔ (2
3−3)y= 4+2
3√3+
3√9 /:5 ⇔
⇔ y=
15(4+23√3+3√9) − szukana
liczba odwrotna. ...
3 sie 22:56