Wyznacz
Nocnystróż: Wyznacz odwrotnosc liczby x, gdy:
x= 2 1
−−−−−− − −−−−−−
√5 − √3 √5 + √3
Z Powyższego wychodzi mi 3√3 + √5 . Według odpowiedzi liczba przeciwna do x to 3√3 − √5
: 11 ( 11 pod kreską ulamkowa )
−−−−−−−−−−−−−−−
Czy to mozlie? ( −−−−− zastępuje kreskę ulamkowa)
3 sie 18:50
3 sie 19:08
Eta:
| | √5+3√3 | |
x= 2(√5+√3)−1(√5−√3)}{(√5−√3)(√5+√3)}= ........ = |
| |
| | 2 | |
| 1 | | 2 | | 3√3−√5 | | 2(3√3−√5) | | 3√3−√5 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| x | | √5+3√3 | | 3√3−√5 | | 27−5 | | 11 | |
3 sie 19:31
Eta:
3 sie 19:32