pochodne
bimbam: hej
mam obliczyć drugą pochodną funkcji y=ln
3√1+x2
Proszę o sprawdzenie pierwszej pochodnej
y=ln({1+x
2})
1/3
niech m=1+x
2, wtedy y=ln(m)
1/3
| dy | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| dm | | (m)1/3 | | (1+x2)1/3 | |
Wiem, że w pochodnej pierwiastka 3go stopnia 3 jakoś wędruje do mianownika, ale nie wiem jak
3 sie 18:35
PW: Pochodna
3√1+x2 to (lepiej liczyć) pochodna funkcji złożonej
m(x) = (1+x
2}
13,
a więc
| | 1 | | 2 | | x | |
m'(x) = |
| (1+x2)−23·2x = |
| · |
| |
| | 3 | | 3 | | 3√(1+x2)2 | |
3 sie 19:15
PW: Tyle że to zanadto komplikuje obliczenia (chciałem kontynuować to co zacząłeś).
Lepiej zauważyć, że
i teraz różniczkować.
3 sie 19:22
bimbam: czyli w tym przypadku funkcją zewnętrzną nie jest funkcja logarytmiczna
3 sie 20:18
bimbam: teraz widzę, że ma tu zastosowanie wzór k=logaak
3 sie 20:21
3 sie 20:22
J:
..to dopiero pierwsza pochodna .... druga:
| | 2 | | x | |
f"(x) = |
| ( |
| )' = ....i wzór na pochodną ilorazu.. |
| | 3 | | x2+1 | |
3 sie 20:31
bimbam: na razie myślę nad tym co napisał PW w poście o 19:15
| | dm | | 1 | |
bo |
| = |
| |
| | dx | | 3 3√ (1+x2)2 | |
| | dy | | 2x | |
zaś |
| = |
| , |
| | dx | | 3 3√ (1+x2)2 | |
bo funkcja, której pochodną trzeba obliczyć, to y(x)=..., nie zaś m(x)=...
Nie chcę się tutaj w żadnym wypadku wymądrzać, ale zapis PW nie jest do końca prawidłowy

Tak się zastanawiam, gdzie się "podziała" pochodna logarytmu
3 sie 20:39
J:
PW pokazał Ci tylko pochodną funkcji wewnętrznej
3 sie 20:43
bimbam: chyba wiem.
Najbardziej zewnętrzna jest funkcja potęgowa, potem jest logarytm, a funkcja najbardziej
wewnętrzna to: 1+x
2
3 sie 20:45
J:
| | 1 | |
tak .... ale najprościej jest przekształcić: y = |
| ln(x2+1) ... i pochodna jest banalna |
| | 3 | |
3 sie 20:47
J:
najbardziej zewnętrzną jest funkcja logarytmiczna
3 sie 20:47
bimbam: już wiem jak to policzyć. Dziękuję za pomoc.
3 sie 20:48
J:
gdyby: f(x) = ln2(x2+1)1/3 ... to funkcją zewnętrzną byłab funkcja kwadratowa
3 sie 20:49
bimbam: tutaj problem sprawiło mi to, że nie przeniosłem tej 1/3 na początek wzoru funkcji. Gdybym to
zrobił, to wszystko byłoby jasne.
3 sie 20:52
J:
policz pochodną funkcji z 20:49
3 sie 20:54
bimbam: | | 2 | | 2 | | x | |
to będzie f`(x)= |
| ln(x2+1)* |
| * |
| |
| | 3 | | 3 | | x2+1 | |
3 sie 21:02
J:
| | 2 | | x | |
blisko ... = 2ln(x2+1)1/3* |
| * |
| |
| | 3 | | x2+1 | |
3 sie 21:09
bimbam: dlaczego nie można tutaj przenieść 1/3 na początek, a w przykładzie, z którym miałem problem,
można to było zrobić

wzór y=ln(1+x
2)
1/3 inaczej można zapisać y=log
e(1+x
2)
1/3 
,
więc gdyby (1+x
2)=b,
| | 1 | |
to byłoby y=logeb1/3 czyli y= |
| logeb, ponieważ logaxk=k*logax |
| | 3 | |
| | 1 | |
co byłoby równe y= |
| ln(1+x2) |
| | 3 | |
W Twojej pochodnej,
J, nie można przenieść 1/3 na początek, a w pochodnej funkcji
y=ln(1+x
2)
1/3 można
Nie rozumiem tego
3 sie 21:24
J:
bo: ln(x)a = a*lnx , ale ln2(x)a ≠ a*ln2x
3 sie 21:28
bimbam: krótka riposta

dużo się muszę jeszcze uczyć
3 sie 21:29
J:
trening czyni mistrzem...
3 sie 21:30