prosze o wyjasnienie rozwiaz rownanie
Nowy:
Moze mi ktoś wytłumaczyć jak takie coś sie robi

loga
5 loga
3(x+2)=0
3 sie 17:50
J:
założenie: x + 2 > 0 .....
... ⇔ loga3(x+2) = 1 ⇔ a3 = x + 2
3 sie 17:54
Mila:
log5log3(x+2)=0 takie równanie? Co tam robi to (a)?
3 sie 17:55
J:
..no chyba , że: loga = log...
3 sie 17:56
Nowy: przez przypadek
3 sie 18:06
Nowy: log5log3(x+2)=0
3 sie 18:07
Mila:
log5log3(x+2)=0 z definicji logarytmu:
50=log3(x+2)⇔log3(x+2)=1
31=x+2
x=1
Sprawdzić teraz.
3 sie 18:21
Nowy: dzięki
3 sie 18:24