funkcja wymierna
Ewa: naszkicuj wykres funkcji
f(x)= 2x−|x+1|x−1
bardzo proszę o przekształcenia krok po kroku, ponieważ zupełnie tego nie rozumiem
3 sie 17:44
J:
Dziedzina: R/{1}
| | 2x − (x + 1) | | x−1 | |
dla : x + 1 ≥ 0 f(x) = |
| = |
| = 1 |
| | x − 1 | | x−1 | |
| | 3x +1 | |
dla: x+ 1 < 0 f(x) = |
| |
| | x−1 | |
3 sie 17:49
J:
| | 3(x−1) + 4 | | 4 | |
drugi przypadek: f(x) = |
| = 3 + |
| |
| | x − 1 | | x−1 | |
| | 4 | |
...rysujesz hiperbolę y = |
| , przesuwasz o 1 w prawo i o 3 do góry |
| | x | |
3 sie 17:52
Ewa: czemu w odpowiedzi jest 4x−1+3?
3 sie 17:54
Ewa: ok dziękuję
3 sie 17:55