Oblicz pochodną funkcji z definicji w punkcie x_0 .
marcin1509: Oblicz pochodną funkcji z definicji w punkcie x0 .
f(x) = cos x , x0 = π2 .
3 sie 12:58
J:
| | cos(x + h) − cosx | | | |
f'(x) = limh→0 |
| = limh→0 |
| = |
| | h | | h | |
| | h | | | |
= limh→0 − sin(x+ |
| )* |
| = − sinx |
| | 2 | | | |
| | π | | π | |
f'( |
| ) = −sin( |
| ) = − 1 |
| | 2 | | 2 | |
3 sie 13:12
marcin1509: Rozumiem, że korzystasz ze wzoru na różnicę cosinusów.
I potem liczysz wartość tej pochodnej w tym punkcie który jest podany.
3 sie 13:59
J:
tak ... wyliczyłem z definicji pochodną funkcji: f(x) = cosx [ f'(x) = − sinx ], a potem
| | π | |
policzyłem jej wartość w punkcie: x0 = |
| |
| | 2 | |
3 sie 14:04
marcin1509: w drugiej linijce nie powinien być to jeden ułamek (wraz z tym co w niego nie wchodzi) ?
3 sie 14:11
J:
| | sina | |
a jakie to ma znaczenie ? ... chciałem wyeksponować wyrażenie: |
| → 1 |
| | a | |
3 sie 14:18