Równanie kwadratowe - metoda trygonometryczna
AS: Czy wiesz,że?
Równanie kwadratowe postaci a*x
2 + b*x + c = 0 (a > 0,Δ > 0)
można rozwiązać metodą trygonometryczną.
Oto schematy rozwiązania
Przypadek 1: c > 0
| | b*(cos(α) − 1) | | 2*√a*c | |
x1 = |
| gdzie sin(α) = |
| |
| | 2*a | | b | |
Przypadek 2: c < 0
| | b*(1/cos(α) − 1) | | 2*√a*|c| | |
x1 = |
| gdzie tg(α) = |
| |
| | 2*a | | b | |
| | −b*(1/cos(α) + 1) | |
x2 = |
| |
| | 2*a | |
Przykłady
12,5*x
2 − 33,72*x + 2,2 = 0
sin(α) = −0,311035 , α = −18,121615
o , cos(α) = 0,950398
x1 = 0,066902 , x2 = 2,63069
5,7*x
2 + 2,2*x − 1.8 = 0
tg(α) = 2,91193 , α = 71,04677
o , cos(α) = 0,324796
x1 = 0,40118 , x2 = −0,787147