Jeśli ... to suma A + B jest równa ...
wersalka&bobson: Dziąbry, próbuję rozwiązać to zadanie ale dochodzę do złych wyników . Treść:
Jeśli A/x + 2 + B/2x − 3 = 5x − 11/2x2 + x − 6 to suma A + B jest równa : a) −2 b) 0
c)1 d)2 Dochodzę do x(2A+B) − 3A + 2B = 10x − 22 i próbuję 2A + B = 10 i 3A + 2B = 22
i mi nie wychodzi
3 sie 02:36
irena_1:
| A | | B | | 5x−11 | |
| + |
| = |
| |
| x+2 | | 2x−3 | | 2x2+x−6 | |
A(2x−3)+B(x+2)=5x−11
x(2A+B)+(−3A+2B)=5x−11
2A+B=5
−3A+2B=−11
−4A−2B=−10
−3A+2B=−11
−7A=−21
A=3
6+B=5
B=−1
A+B=2
3 sie 07:38
wersalka&bobson: Wielkie dzięki za rozwiązanie, pozdrawiam
3 sie 22:44