może ktoś rozwiązać
Kami 97: Sin y − Cos y = b Uzależnij b od wyrazenia sin y + cos y
3 sie 00:51
pigor: ..., nie wiem po co to komu, ale ...

widzę to tak:
siny−cosy=b /
2 ⇒ sin
2y+cos
2y−2sinycosy=b
2 ⇔ 2sinycosy=1−b
2,
z drugiej strony :
siny−cosy=b /
2 ⇒ sin
2y+cos
2y−2sinycosy= b
2 /+4sinycosy ⇔
⇔ sin
2y+2sinycosy+cos
2y= b
2+4sinycosy ⇔ (siny+cosy)
2=b
2+2(1−b
2) ⇔
⇔ (siny+cosy)
2= 2−b
2 ⇔
b2= 2−(siny+cosy)2 ⇒
b= 2−(siny+cosy)2 . ...
3 sie 01:45
Joe Black: Nie to żebym się czepiał, ale z przejścia niebieskiego na czerwony...
po lewej stronie znika kwadrat, a po prawej nic się nie dzieje
3 sie 09:35
pigor: ..., dziękuję ; przepraszam masz rację, chyba...

przysnąłem:
powinno być b=
√2−(siny+cosy)2 , gdzie |siny+cosy|≤
√2.
3 sie 21:54
Joe Black:
3 sie 22:20