zapis
5-latek: Pytanie :
Jeśli mam np. u=a2+3b2 to u2= (a2+3b2)2
wtedy −u2= −(a2+3b2)2=−(a4+6a2b2+9b4)= −a4−6a2b2−9b4 (ten zapis powinien być dobry
Bo nie mogę zapisac ze −u2= −(a2+3b2)2= (−a2−3b2)2 bo wtedy otrzymam zupełnie inny
wynik
2 sie 19:37
Marek216: Co jest przedmiotem twojego pytania ?
2 sie 19:41
PW: Odpowiedź brzmi: oczywiście.
W ostatnim zdaniu podajesz przykład typowego błędu, gdyż −u2 ≠ (−u)2 dla żadnych u
z wyjątkiem zera.
2 sie 19:41
5-latek: Dziekuje

Pozdrawiam
PW .
2 sie 19:51